روشهای آب بندی استخر
هدف از ساخت استخر نگهداری آب است. پس حفظ این مایع و جلوگیری از نشت آن اهمیت زیادی دارد. آگاهی از نحوه توزیع فشار آب در عمق و کف برای شناخت قدرت نفوذ و فشار آب در اعماق مختلف مهم است. استفاده از افزودنیهای بتن نیز در آب بندی استخر نقش مهمی دارند.
با اینکه ممکن است برخی از این افزودنیها مستقیماً برای نفوذپذیری استفاده نشوند، ولی از تأثیرات جانبی این مواد، متراکم کردن و کاهش نفوذپذیری است. در این مقاله از پیمانکاری کامرانیز بر آن هستیم ضمن تبیین مفهوم آب بندی استخر و اهمیت آن، راهکارهای آببندی سازه، رویه و حتی هزینههای آببندی استخر را بررسی کنیم. پس تا انتها همراه ما باشید.
اهمیت آب بندی استخر
در کنار جلوگیری از نشتی آب میتوان به موارد دیگری نیز اشاره کرد که باعث میشود آب بندی استخر اهمیت پیدا کند؛ با استفاده از آب بند کننده شما میتوانید اطمینان حاصل کنید که استخر به مدت طولانی از نمای بیرونی خوبی برخوردار است؛ همچنین عایق بندی استخر سبب حفاظت از استخر در برابر سرمای زیاد و یخزدگی می شود.
این عمل در مدت زمان عمر مفید استخر نقش بسیاری دارد. آب بندی کف استخرها نیز از موارد مهم در این زمینه است که اگر توجه کافی به این قسمت نشود به راحتی آب به داخل استخر نفوذ میکند و بعد از گذشت مدت زمانی اندک باعث تخریب و آسیب به کف استخر خواهد شد.
مطلب پیشنهادی: ساخت استخر
نحوه تشخیص نشتی آب استخر
اولین گام برای آب بندی کردن استخر آن است که مشخص کنید چهقدر آب نشت میکند. اگرچه پوسیدگی که نتیجه نشت آب میباشد، به تدریج رخ میدهد ولی هر چه زمان بیشتری میگذرد، شناسایی آن دشوارتر از قبل خواهد شد. به همین دلیل، نباید همیشه به دنبال درزهای بزرگ بگردید. بر این اساس، پیدا کردن تَرَکها و درزهای کوچک نیز به همان اندازه یافتن تَرَکها و درزهای بزرگ اهمیت دارد.
یکی از شاخصها و معیارهای تشخیص نشتی آب این است که نباید سطح آب یک استخر در یک هفته بیش از ۵ سانتیمتر افت کند. حال اگر بررسی کردید و متوجه شدید که سطح آب ۵ سانتیمتر یا بیشتر پایینتر رفته، میتوانید این احتمال را بدهید که از دیواره استخر، در مکانهای اتصال کاشیها به یکدیگر و یا دیوارههای بتنی، آب نشتی دارد.
چنانچه میخواهید مطمئن شوید که استخر نشتی دارد و افت سطح آب نیز نتیجه تبخیر نیست، میبایست آزمایش روزانه که اتفاقاً بسیار ساده است را انجام دهید. فقط کافی است روی دیواره عمقی استخر چند علامت بگذارید تا پس از خاموش کردن پمپ تصفیه و ثابت بودن استخر، سطح آب مشخص شود. حالا اندازه آن را یادداشت نمایید.
در ادامه آب باید به مدت ۲۴ ساعت ثابت بماند که البته بهتر است این کار را زمانی انجام دهید که از استخر استفاده نمیکنید. اگر سطح آب افت کرده، قطعاً نشتی دارد و در آن تَرَکهایی وجود دارد بنابراین مجبور خواهید بود آن را آب بندی کنید.
یکی دیگر از راههایی که از طریق آن میتوان متوجه نشتی آب شد، مبلغ غیر طبیعی قبض برق و آب میباشد. برای انجام این کار فقط کافی است متوسط مقدار آب مصرفی را کنترل نمایید. اگر دیدید هزینه و زمانی که برای تنظیم میزان PH آب صرف کردهاید، زیاد است، استخر قطعاً نشتی دارد زیرا تنظیم عناصر شیمیایی آب تازه پیچیدهتر از تنظیم عناصر شیمیایی آب از قبل موجود در استخر خواهد بود.
روشهای آببندی استخر
آببندی با اپوکسی سیمان
در میان راهحلهای توصیه شده، سیستمهای آببندی با اپوکسی سیمان که از دوز دقیق سیمان و رزینها ساختهشده است، بهطور خاص بر روی بسترهای سیمانی، حتی مرطوب قابلاجرا هستند.
این محصول میتواند در داخل و خارج استخر استفاده شود و یک لایه ضد آب تشکیل دهد. این نوع محصولات معمولاً از سه جز ساخته میشوند، دارای خواص تیکسوتروپیک هستند و وظیفه ایجاد مانع در برابر رطوبت را بهخوبی انجام میدهند. کف افقی و دیوارههای عمودی استخرها باید بهطور کامل با این مواد پوشش داده شوند.
استفاده از رزینهای الاستیک بسیار ایده آل خواهد بود. در حقیقت، آنها دارای مقاومت بسیار بالایی در برابر کلر، شویندههای تمیزکننده و عوامل جوی دارند.
آببندی با اندودکاری
روش اندودکاری یک روش سنتی محسوب میشود. در این روش خمیری از ترکیب گچ، آهک، ماسه و آب به دست میآید که در برابر نفوذ آب و رطوبت مقاومت بالایی دارد. از اهمیت آببندی استخر با روش اندودکاری این است که بهراحتی تمام فضاهای خالی موجود در خاک پر میشود. پوشاندن سطح استخر با این خمیر میتواند از نفوذ آب جلوگیری کند.
مطلب پیشنهادی: ابعاد استاندارد استخر
آببندی با پرایمر
مهمترین ویژگی استفاده از پرایمر جهت آببندی استخر این است که چسبندگی رنگ استخر و مواد آببندی را به سطح زیرین که سیمان یا بتن است، بالا میبرد.
همچنین علاوه بر چسبندگی بالا، مقاومت فیزیکی، سایشی و مکانیکی مواد ضد آب را نیز تا حد بالایی افزایش میدهد. پرایمر آببندی استخر توسط اسپری کمپرسور یا غلتک بر روی سطوح سیمانی و بتنی قابلاجرا است و پس از خشک شدن میتوانید مواد ضد آب را استفاده کنید.
آببندی با ژئوممبرین
روش آببندی ژئوممبرین برای استخرهای کشاورزی و آببندی استخر پرورش ماهی قابلاجرا و به دلیل هزینه کم، بسیار مقرونبهصرفه است. ورقهای ژئوممبرین در ضخامتهای مختلفی تولید میشوند که میتوانید با توجه بهاندازه استخر آنها را تهیه کنید.
آببندی با رنگ
یکی دیگر از روشهای مقرونبهصرفه و کمهزینه برای آببندی استخر، استفاده از رنگ است. رنگ دارای ماندگاری کمتر است و باید در طی سالهای آتی مجدداً آنها را اجرا کنید.
برای استفاده از رنگ جهت آببندی ابتدا باید آب استخر را کاملاً تخلیه کرده، خشک کنید، رنگهای پوسته شده قدیمی را جمعآوری کنید، سطوح را کاملاً صاف کنید، نقاط آسیبدیده را ترمیم کنید و سپس رنگ موردنظر را جهت آببندی استفاده کنید.
رنگهای آببندی نیز در سه نوع سیمانی، پلیمری و آکریلیک قابل تهیه هستند. رنگهای آکریلیک از دوام کمتری برخوردار هستند و عمر مفید کوتاهی دارند، رنگهای پرایمری به دلیل مقاومت بالا کاربرد بیشتری دارند و رنگهای سیمانی نیز ازنظر هزینه مقرونبهصرفه هستند.
در این روش می توان از سه نوع رنگ برای آب بندی استخر استفاده کرد
رنگ سیمانی برای آب بندی استخر: رنگ های سیمانی غالبا برای استخر های بتنی استفاده می شوند و نوع رنگ به کار رفته درآن ها، از نوع سیمان های رنگی می باشند. این رنگ ها دارای هزینه ی کم تری در مقایسه با رنگ های دیگر می باشند و بسیار مقرون به صرفه تر اند.
رنگ پلیمری کلر دار برای آب بندی استخر: رنگ های پلیمری کلر دار نسبت به دیگر رنگ های آب بندی استخر، کاربرد فراوانی دارند و نسبتا نرم اند. این رنگ ها دارای چسبندگی بالایی می باشند که مقاومتشان در برابر آب و رطوبت بسیار بالا می باشد.
رنگ اکریلیک برای آب بندی استخرها: رنگ های اکریلیک جزو آن دسته از رنگ های کم دوام اند که باید آن ها را هر چند سال یک بار تعویض و یا تجدید کرد. این رنگ به عنوان یک روکش استاندارد برای استخر ها استفاده می شود و عمر مفید آن پنج تا ده سال می باشد.
آببندی استخر با انواع چسب
چسب نانو
چسب بیرنگ نانو در مقابل سرما و گرما بسیار مقاوم است و بر روی تمام سطوح قابلاجرا است. این چسب از پلیمرهای تقویتکننده ساختهشده است و به دلیل خاصیت چسبندگی قابلیت اجرا بر روی تمام سطوح را دارد. آببندی استخر با نانو معمولاً به دلیل قیمت بالا در استخرهای کوچک استفاده میشود.
چسب بتن
چسب بتن ترکیبی از بتن و سیمان است. آببندی استخر با چسب بتن یک روش رایج برای ضد آب کردن استخر محسوب میشود.
چسب کاشی
چسب کاشی بر پایه سیمان و از پلیمرهایی تشکیلشده است که خاصیت ضد آب دارند. گرچه از این محصول میتوان برای آببندی استخر استفاده کرد اما از مقاومت بالایی برخوردار نیست و نمیتوان برای طولانیمدت از آن استفاده کرد، درنتیجه در فواصل معین مجدداً باید ترمیم و استفاده شود.
مراحل اجرای آببندی استخر
اگر میخواهید از غشای ضد آب در استخر استفاده کنید، باید مراحل صفر تا صد آببندی استخر را بهدرستی دنبال کنید:
صاف کردن بستر استخر
برای آببندی استخر، باید هر نوع تغییر در دیواره یا کف استخر را برطرف کنید. این موضوع کیفیت و سرعت خشک شدن غشای ضد آب را بالا میبرد و به اتمام پروژههایی که باید در زمان کوتاهی به پایان برسند، کمک بسیاری میکند.
تمیز کردن بستر استخر
برای تسهیل اتصال قوی غشای ضد آب و کاشی، از تمیزی بستر اطمینان حاصل کنید. آمادهسازی مناسب نیاز به از بین بردن هرگونه آلودگی ازجمله چربی، گردوغبار و مواد سست دارد. پس از آمادهسازی نهایی، تمام گردوغبار موجود را با جاروبرقی صنعتی کاملاً پاککنید، سطح را با یک اسفنج مرطوب تمیز کنید و اجازه دهید قبل از استفاده از غشا، خشک شود.
اجرای غشای ضد آب
صفر تا صد آببندی استخر را اصولی و با مواد استاندارد انجام دهید. میتوانید از هر نوع غشای ضد آب استفاده کنید، اما توصیه میشود طبق دستورالعمل سازنده، نوع غشای ضد آب را انتخاب کنید.
با توجه به نوع محصول، آن را با غلتک، ماله یا اسپری بر روی بتن استفاده کنید. البته قبل از پوشاندن کل سطح با غشا، تمام ترکهای بتنی را از قبل پر کنید. تمام بخش اتصالات بستر، درزهای میدانی و گوشهها، محلی که سطوح عمودی با سطوح افقی قطع میشود، باید کاملاً با استفاده از مواد ضد آب، پوشانده شوند.
یک لایه از مواد را در حداقل ضخامت ۲۵ میلیمتر بر روی سطوح استفاده کنید، اجازه دهید این لایه به مدت ۱ ساعت خشک شود و سپس لایه دوم را نیز به ضخامت ۲۵ میلیمتر روی لایه اول قرار دهید.
تست نشت آب استخر
پس از اینکه غشای ضد آب بهدرستی اعمال شد، قبل از شروع نصب کاشی، ضد آب بودن استخر را باید تست کنید. برای این کار، استخر را کمی از آب پرکنید، یک ظرف را نیز از آب پرکنید و در کنار استخر بگذارید.
سپس سطح آب استخر و ظرف را اندازهگیری و یادداشت کنید، بعد از چند روز دوباره سطح آب استخر و ظرف را اندازهگیری کنید. اگر استخر و ظرف مقدار مشابهی آب از دست داده باشند، احتمالاً تبخیر یا باد عامل کاهش آب هستند، اما اگر استخر به میزان قابلتوجهی و بیش از ظرف موردنظر آب از دست داده باشد، نشت رخداده است و باید آب استخر را تخلیه و سیستم ضد آب را تعمیر کنید.
کلام پایانی
آب بندی یکی از اقداماتی است که حتماً پس از ساخت استخرها باید انجام پذیرد. چنانچه آببندی به روشهای علمی و تخصصی صورت گرفت، مطمئناً در هزینههایی که در آینده پیش خواهند آمد، صرفهجویی خواهد شد. حال اگر شما هم میخواهید استخر خود را آببندی کنید، میتوانید این کار را به کارشناسان استخرچی بسپارید.