معایب ساخت با بلوک سیمانی
اگر شما سازنده باشید یا اینکه قصد بازسازی و یا نوسازی ساختمان خود را داشته باشید، احتمالا با این سوال مواجه شده اید که با چه متریالی ساختمان جدید را بسازیم؟ بلوک سیمانی یا سفال؟ در این مقاله سعی داریم در مورد بلوک سیمانی، انواع بلوک سیمانی، مزایا و معایب ساخت با بلوک سیمانی و هزینه ساخت با بلوک سیمانی صحبت کرده و تمام موارد را به صورت کامل توضیح دهیم. امیدواریم در این مقاله تمام سوالات شما در مورد بلوک سیمانی را پاسخ دهیم.
بلوک سیمانی چیست؟
بلوک های سیمانی یا بلوک سنتی از مهم ترین ترین و قدیمی ترین بلوک ها در صنعت ساختمانی محسوب میشوند. این بلوک ها در اندازه و ابعاد مختلف و کاربردهای متنوعی در بازار موجود می باشند. مهندسین ساختمان و سازندگان ساختمان با توجه به نقشه ساختمان و این که آن ساختمان در کدام منطقه و در چه شرایط آب و هوایی قرار گرفته نسبت به انتخاب بهترین بلوک اقدام می کنند. در این مقاله به طور کامل در مورد بلوک سیمانی و مزایا و معایب این بلوک ها و هر آنچه مربوط به این بلوک های ساختمانی می شود را توضیح می دهیم.
انواع بلوک سیمانی
بلوک های ساختمان با توجه به جرم آن ها در سه نوع بلوک سبک، سنگین و نیمه سبک تقسیم بندی می شود. این تقسیم بندی بر اساس وزن هر بلوک سیمانی صورت گرفته است. البته باید توجه داشته باشید که هر چه وزن یک بلوک سیمانی بیشتر شود، مقاومت و تحمل فشار آن بلوک بیشتر میشود.
- بلوک سیمانی سبک
- بلوک سیمانی نیمه سبک
- بلوک سیمانی سنگین
بلوک سیمانی سبک
بلوک سبک که با اسم بلوک پوکه ای در بازار معروف می باشند، از ریزدانه پوکه معدنی و صنعتی ساخته می شود. در حین تولید به واسطه واکنش های شیمیایی، حباب هایی در ساختار آن پدید می آید که آن را سبک وزن می کند. چگالی این نوع بلوک از دو بلوک دیگر پایین تر است و کمتر از ۱۷۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب می باشد. از بلوک AAC در سقف های تیرچه بلوک استفاده می شود.
با وجود کاهش وزن در بلوک های سبک، مقاومت در این نوع بلوک ها تا حدی قابل قبول است. بهترین بلوک ها، بلوک سیپورکس (بلوک سبک اتوکلاو شده AAC) است که دارای مزایای فوق العاده ای است. انواع بلوک سیمانی سبک شامل:
- بلوک های سیمانی سبک رده یک (با چگالی حدود ۵۰۰ تا ۷۰۰ کیلوگرم بر مترمکعب)
- بلوک های سیمانی سبک رده دو (با چگالی حدود ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب)
- بلوک های سیمانی رده سه (با چگالی ۱۰۰۰ تا ۱۷۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب)
- بلوک های سیمانی رده چهار یا بلوک های نیمه سبک (با چگالی ۱۷۰۰تا ۲۰۰۰ کیلوگرم بر مترمکعب)
بلوک سیمانی نیمه سبک
درحالت کلی بلوک های نیمه سبک جزو بلوک های سبک قرار می گیرند که برخی این نوع بلوک را به طور جداگانه تقسیم بندی می کنند. چگالی این نوع بلوک بین ۱۷۰۰ تا ۲۰۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب می باشد.
بلوک سیمانی سنگین
چگالی این نوع بلوک بالای ۲۰۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب می باشد. در این بلوک، سوراخ هایی وجود دارد که با شن و ماسه، پر می شوند و به همین دلیل وزن سنگینی نسبت به بقیه بلوک ها دارند. این بلوک های سنگین ابعاد بزرگ تری نسبت به سایر انواع بلوک ها دارند. همچنین ضخامت بیشتری نسبت به انواع دیگر بلوک ها دارا می باشند.
انواع بلوک سیمانی از نظر شکل ظاهری
اگر بخواهیم بلوک های سیمانی را از نظر ظاهر تقسیم بندی کنیم، شامل موارد زیر هستند:
- بلوک های تو خالی باربر
- بلوک های تو خالی غیر باربر
- بلوک های توپر
- آجر بتنی
انواع بلوک سیمانی از نظر کاربرد در ساخت و ساز
بلوک های سبک سیمانی از لحاظ محل مصرف، به انواع بلوک های زیر تقسیم بندی می شوند:
- بلوک های دیواری توکار
- بلوک های نمادار
- بلوک های تیغه ای
- بلوک های ستونی
- بلوک های سقفی
ابعاد بلوک سیمانی
اندازه بلوک سیمانی مانند سایر بلوک ها باهم تفاوت دارد. استاندارد بلوک سیمانی و مصالح ساختمانی ایران به شماره ISIRI 70-1 بیان می کند که بلوک های توخالی دیواری باید در اندازه های ۴۰×۳۰×۲۰ ، ۴۰×۲۰×۲۰ و ۴۰×۱۰×۲۰ سانتی متر ساخته شوند. در این استاندارد آمده است که جمع طول قطعات توپر باید بیش از کل طول در همان جهت باشد و سطح بخش های پر بیش از ۵۰ درصد سطح کل بلوک در جهت عمود بر بار وارده را در بر گیرد.
در این استاندارد ضخامت حداقل جداره ها و پوسته خارجی بلوک ها برای بلوک های کوچک ۳ سانتی متر و برای بلوک های متوسط و بزرگ ۴ سانتی متر تعیین شده است. در ادامه به طور کلی به ابعاد بلوک سیمانی اشاره شده است. لازم به ذکر است که شرکت سازه سبک آرسام، بلوک سیمانی ارائه نمی دهد و فقط بلوک سبک aac برای فروش دارد و این مقاله صرفا برای آگاهی به مشتریان است.
مزایا و معایب ساخت با بلوک سیمانی
بلوک های سنتی مانند سایر بلوک ها دارای یک سری خصوصیات و ویژگی هایی است که در واقع هر یک دارای مزایا و معایبی هستند. در ادامه با اصلی ترین این موارد آشنا می شویم.
مزایای ساخت خانه با بلوک سیمانی
از مزایای بلوک های سبک سیمانی در ساختمان سازی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- در دسترس بودن
- اجرای ساده
- عایق بودن (ولی نسبت به بلوک های سبک هبلکس و سیپورکس از مقاومت کمتری برخوردار هستند.)
- دارای ابعاد مختلف
- مقاوم در برابر حرارت (البته باز هم این مقاومت کمتر از مقاومت بلوک های سبک است.)
معایب ساخت با بلوک سیمانی
از معایب سلختن با بلوک سیمانی (معایب ساخت خانه با بلوک سیمانی) می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دوام کم در مقابل رطوبت
- ضایعات زیاد در زمان حمل و نقل و ساخت دیوارها یا سقف ها
- استحکام کم در ارتفاع بالای ۳ متر
برآورد هزینه ساخت خانه با بلوک سیمانی
برای برآورد هزینه ساخت و ساز با بلوک سیمانی کافیست شما به صورت تقریبی تعداد بلوک سیمانی مورد نیاز برای دیوارچینی را محاسبه کنید. با توجه به استاندارد ها اعلام شده بلوک های سیمانی باید با عرض ۴۰ سانتی متر ساخته شوند البته بلوک سمانی با عرض ۵۰ سانتی متر هم در بازار موجود می باشد.
برای محاسبه تعداد بلوک سیمانی در هر متر مربع باید به این نکته توجه داشته باشید که اگر بخواهیم یک متر مربع با بلوک سیمانی عرض ۴۰ سانتی متر را بسازیم به حدود ۱۳ بلوک و با بلوک سیمانی عرض ۵۰ سانتی متر به ۱۰ بلوک سیمانی نیاز دارید.
حالا با توجه به نوع بلوک مورد استفاده و متراژی که قرار است دیوار کشی را انجم دهید میتوانید تعداد بلوک مورد نیاز خود را محاسبه کنید. توجه داشته باشید که برای اطمینان به این عدد به دست آمده ۵ تا ۱۰ درصد را اضافه کنید چون احتمال دارد در جابجایی و یا حتی موقع دیوار چینی بعضی از بلوک ها آسیب ببینید.
حالا برای محاسبه هزینه مصالح کافیست تعداد را در هزینه هربلوک ضرب کنید. عدد به دست آمده هزینه مصالح شما می شود. به این عدد دستمزد و مصالح دیگر را اضافه کنید. با این روش به صورت تقریبی میتوانید برآورد هزینه ساخت با بلوک سیمانی را محاسبه کنید.