امروزه در اکثر ساختوسازها دیوار حائل بهعنوان یک سازه نگهبان دائم برای مقابله با فشار جانبی خاک در طبقات زیرزمین مورداستفاده قرار میگیرد و استفاده از دیوارهای ضخیم بنایی بهعنوان دیوار حائل زیرزمین تقریباً منسوخشده است. ازآنجاییکه اغلب، سازندگان و کارفرمایان، نسبت به اجرای دیوار حائل دارای یک ذهنیت منفی بوده و آن را یک هزینه اضافی برای پروژه تلقی میکنند؛ سازمانهای نظاممهندسی اجرای دیوار حائل بتنآرمه برای زیرزمینهای با بیشتر از یک طبقه (گودبرداری بیشتر از ۳ متر از تراز صفر-صفر) الزام کرده است. از همین رو گاهی طراحان با در نظر گرفتن مسائل اقتصادی پروژه، برای زیرزمینهای یک طبقه، اجرای دیوار حائل بتنی را ضروری ندانسته و ساخت دیوار با آجر فشاری و ملات ماسه سیمان با حداقل ضخامت ۳۰ سانتیمتر را ترجیح میدهند.
دیوار حائل به طور کلی به دیواری اطلاق میشود که توانایی تحمل فشار خاک پشت خود را داشته باشد و بتواند مانع از حرکت خاک، به سمت داخل شود. لذا یکی از بخشهای اصلی و مهم در اجرای ساختمان بحث پایدارسازی خاک اطراف محل پروژه میباشد. این موضوع به شیوههای مختلفی میتواند انجام شود که یکی از پرکاربردترین آنها استفاده از دیوارهای حائل در ترازهای منفی است. بنابراین میتوان گفت مهمترین وظیفه دیوارحائل تحمل فشار جانبی خاک اطراف محل ساختمان است تا با این کار جلوی حرکت خاک گرفته شود و بتوانیم خاک را سرجای خود پایدار کنیم. اصطلاحاً به این کار، پایدارسازی گود هم گفته میشود که میتواند با انواع روشهای مختلف انجام شود که یکی از آنها استفاده از دیوارهای حائل بتنی در طبقات منفی است.
در زمانهای گذشته از دیوارهای بنایی آجری به ضخامتهای ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتری برای تحمل فشارجانبی خاک اطراف در زیرزمین استفاده میشد ولی مشکل کار اینجا بود که این دیوارها تحمل فشار جانبی خاک در یک یا حداکثر دو طبقه زیرزمین رو داشتند و برای تعداد طبقات بیشتر نمیتونستن پاسخگو باشن.
اما استفاده از دیوارهای حائل بتنی در سالهای اخیر، این مشکل رو برطرف کرده به نحوی که میشه گفت با توجه به مقاومت بالای دیوارهای حائل بتنی (دیوارهای بتنیِ مسلح شده با شبکههای آرماتور) محدودیت تعداد طبقات زیرزمین تا حد زیادی برطرف شده است.
به هر حال به عنوان یک توصیه اجرایی مهم که مورد تأکید دستورالعمل سازمان نظام مهندسی نیز هست برای ساختمانهای دارای بیش از یک طبقه زیرزمین و یا بیش از ۳ متر گودبرداری از تراز صفرزمین، دیوارهای حائل بتنی بایستی طراحی و اجرا بشه؛ چرا که فشار خاک تا ارتفاع ۳ متری زیرزمین را میتوان با اجرای دیوارهای بنایی آجری نیز مهار کرد ولی بیشتر از اون رو نه.
شما میتوانید برای دریافت مشاوره، نام و شماره تلفن خود را برای ما ارسال کنید تا کارشناسان ما در اسرع وقت با شما تماس بگیرند.